Menu

x

Geschiedenis

In de beginjaren '90 staken een aantal vrienden de zwemvliezen bij elkaar voor de start van een eerste duiktraining in het zwembad te Wingene. De drijvende krachten achter dit initiatief waren Kurt Verduyn als voorzitter en duikverantwoordelijke en Rik Van Bruaene als ondervoorzitter en materiaalmeester. Het duo vormde samen met andere duikers uit de Roeselaarse Duikersclub (RDK) en de Bredense Duikersclub (Duikernikkers) een nieuw duikteam, actief in de streek van Roeselare, Zwevezele en Wingene. Zo werd "Duikteam Wingene" geboren.

Het jonge duikteam bestond hoofdzakelijk uit 3*Duikers en werd onder impuls van Kurt Verduyn, 1*Instructeur, aangesloten bij NELOS. Net zoals elke andere duikclub kende ook het Duikteam Wingene zijn ups en downs. Het opstarten van een clubhuis zorgde voor een aangename duiksfeer en met de aankoop van wat duikmateriaal en een eigen compressor kon het Duikteam Wingene een volwaardige duikclub worden.

Het toenmalige zwembad van Wingene lag centraal voor de leden en vormde een uitstekende thuisbasis voor de duikclub. Het zwembad werd echter na een technische keuring in 1997 gesloten en het duikteam moest op zoek naar een nieuwe locatie.

De nieuwe thuishaven werd opgericht in het zwembad van Tielt en ook de naam "Duikteam Wingene" werd aangepast naar "Duikschool Blue Lagoon". Voor het materiaal werd, onder leiding van de materiaalmeester Rik, een nieuw compressor- en materiaallokaal ingericht. Hoewel duikschool Blue Lagoon hoofdzakelijk uit 3*Duikers bestond, was de club met zijn intussen 3*Instructeur geworden voorzitter en duikschoolverantwoordelijke een vaste waarde als NELOS duikclub.

Na het vertrek van de voorzitter en tevens ook duikschoolverantwoordelijke Kurt, werd in 2005 beslist om het voorzitterschap over te dragen aan Franky Devriese, en Peter Fiers nam de fakkel als duikschoolverantwoordelijke over. Beslist geen gemakkelijke tijden voor een duikclub, maar met de steun van het bestuur en de leden slaagde Peter samen met Franky erin om de duikschool nieuw leven in te blazen en een tussenkader van 4*Duikers te creĆ«ren. De mogelijkheid van een duikschool om de duikbrevetten te kunnen laten doorstromen van 1*Duiker tot instructeur is van vitaal belang voor de goede werking van een duikschool. Hiermee kon men niet alleen een verantwoord duikkader opbouwen maar ook een goede en gezellige duiksfeer.

Duikschool Blue Lagoon bloeide weer open en leverde met Nico De Vrieze zijn eerste 1*Instructeur af, die later 2*Instructeur werd en de taak van duikschoolverantwoordelijke overnam van Peter.

Niet veel later nam Bert Deprez het roer als voorzitter over van Franky en zorgde samen met Nico dat duikschool Blue Lagoon opnieuw een gevestigde waarde binnen het landschap van de NELOS duikclubs. Met de komst van een extra 2*Instructeur Nick Ombecq werd het opleidingskader nog verder uitgebreid en kon de club weer naar hartelust werken aan het opleiden van nieuwe leden.
De ervaring van de oude generatie duikers is een bron van kennis waar onze jeugdige duikers kunnen uit putten. Een nieuwe generatie van enthousiaste jonge duikers hebben het brevet van Assistant-Instructeur inmiddels al behaald en staan klaar om de stap te zetten voor het behalen van hun 1*Instructeurstitel. De leuke sfeer en het dynamisme van weleer is dan ook opnieuw kenmerkend voor onze duikclub Blue Lagoon en onze leden zijn dan ook te vinden op alle gekende duikplaatsen en nemen deel aan tal van NELOS-activiteiten.

In 2019 nam Tijs De Lameillieure het voorzitterschap over van Bert, en staken er kort nadien enkele moeilijke zaken de kop op. Met de komst van Covid-19 in 2020 was een gedwongen stop van openwaterduiken en training noodzakelijk. Na enkele maanden volledig stilliggen, konden de trainingen en het duiken opnieuw van start gaan. Weliswaar in corona-bubbels en een hele planning tot gevolg.
2 jaar later (2022) nam Bram Desmet de fakkel van duikschoolverantwoordelijke over van Nico en ontstond alweer een nieuw probleem: het Tieltse zwembad moest definitief sluiten wegens betonrot. Samen met het bestuur werden diverse mogelijkheden tegen elkaar afgewogen om toch te blijven trainen, en werd uiteindelijk besloten om, tijdelijk, de trainingen verder te zetten in het zwembad van Wingene.
Back to the roots, dus...